01
FEB
2021

Standardele – Calea spre viitor

Posted By :
Comments : Off

Revista Standardizarea, ed. nr. 9/2019

Echipa Centrului de Excelență în domeniul standardizării OMV Petrom.

Standardele încurajează îmbunătățirea calității vieții prin contribuția pe care acestea o aduc siguranței și sănătății oamenilor, dar și protecției mediului. Importanța lor continuă să crească în toate sectoarele industriale, o tendință care se va păstra și în următorii ani.

De ce standardizare?

Deoarece standardele contează. Acestea ne afectează pe toți, în fiecare zi a vieții. Oricând utilizăm un serviciu sau produs, există șanse mari ca acesta să fie reglementat de un standard. Standardele cresc siguranța, calitatea și ușurința în utilizare.

Interesul nostru în standardizare a crescut în mod natural. Am participat activ la procesul național de standardizare și implementăm deja standarde naționale și internaționale relevante în domeniul nostru, precum ISO 4264, ISO 50001, ISO 14001, ISO/IEC 27001 și ISO 9001 și nu numai. Însă, pe măsură ce activitatea noastră s-a dezvoltat, a crescut și angajamentul către excelență operațională. OMV Petrom avea nevoie de o abordare unificată a standardelor, una care să ne permită să ne atingem obiectivele strategice într-un mod care să protejeze mediul și să aibă un impact pozitiv asupra părților interesate și comunităților din care facem parte.

După scurt timp, am decis că era timpul să ne definim obiectivele în acest domeniu, astfel încât, în anul 2009, am fost prima companie românească ce a redactat și adoptat o strategie de standardizare.

Începutul unei călătorii

OMV Petrom a creat un Centru de Excelență, o structură organizatorică internă având membri în fiecare divizie de activitate. Aceștia au sarcina de a coordona activitatea experților noștri din comitetele tehnice naționale, de a implementa obiective strategice de standardizare și de a se asigura că eforturile în direcția standardizării sunt benefice pentru compania noastră și pentru părțile sale interesate.

Cu ajutorul ASRO, Organismul Național de Standardizare, noi, cei de la OMV Petrom, am reușit să adoptăm o abordare proactivă în procesul de dezvoltare a standardelor. În 2013, am reușit să implementăm un instrument IT care oferă acces la peste 16.000 de standarde naționale relevante tuturor angajaților noștri, contribuind astfel la reducerea costurilor, creșterea gradului de informare și asigurarea conformității cu legislația în domeniul drepturilor de autor. Standardele sunt peste tot. Le găsim în orice aspect al vieții moderne. Implementăm atât standarde specifice industriei de petrol și gaze, cât și standarde care conțin cerințe privind sistemele energetice, de calitate, mediu, sănătate, siguranță sau securitatea informației.

Unul dintre avantajele participării active la procesul de standardizare a fost reprezentat de accesul experților noștri la expertiza europeană și internațională. Aceștia sunt acum în poziția de a beneficia de schimburi de cunoștințe cu oameni din întreaga lume, asigurându-se astfel că produsele și serviciile noastre sunt superioare în termeni de calitate și siguranță. În același timp, aceștia reprezintă cu mândrie punctul de vedere național în calitate de delegați ai comitetelor tehnice internaționale.

Iată de ce standardizarea este atât de necesară pentru OMV Petrom: aduce la un loc oameni și culturi, dar protejează individualitatea și specificul național.

O comunicare deschisă este deosebit de importantă pentru noi, ceea ce ne determină să ne asigurăm că toți angajații sunt ținuți la curent cu evoluțiile relevante în materie de standardizare din interiorul și exteriorul companiei. Din acest motiv, noi, OMV Petrom, folosim instrumente multiple de comunicare internă, precum platforma de cunoștințe de standardizare, buletine informative, articole pe blog, bannere, postere și broșuri. Organizăm, de asemenea, evenimente dedicate în scopul creșterii vizibilității standardizării și exploatării oportunităților pe care le oferă.

Toate evenimentele organizate încurajează dialogul cu comunitatea noastră de specialiști în standardizare, ceea ce adaugă valoare activităților acestora prin măsuri ulterioare de aplicare practică a concluziilor evenimentelor în activitățile de zi cu zi.

Calea spre viitor

Pe măsură ce standardizarea continuă să evolueze, va spori și hotărârea noastră de a fi un participant important la acest proces, de a ne oferi cunoștințele și, în schimb, de a învăța de la ceilalți. Tocmai din acest motiv, sprijinim participarea activă a tinerilor specialiști din cadrul organizației noastre, în activitatea de standardizare. Am introdus un program de mentorat, prin care colegii noștri tineri urmăresc activitatea experților din comitetele tehnice și participă la proiecte internaționale care le încurajează participarea în acest domeniu.

Standardele sunt esențiale în industria petrolului și gazelor. Credem cu tărie că instruirea viitoarelor generații în domeniul standardizării, împreună cu un dialog deschis, cu participarea tuturor actorilor, va contribui și mai mult la intensificarea activităților naționale de standardizare. Consider că aceasta este o cale prin care ne putem întări succesul în afaceri și, din acest motiv, noi, OMV Petrom, în cooperare cu Organismul Național de Standardizare din România, îi încurajăm și pe alții să se implice în dezvoltarea de standarde și, astfel, să contribuie la crearea unui mediu favorabil inovării.

În acest peisaj, aflat în continuă dezvoltare și schimbare, crearea cadrului pentru inovații viitoare este un autentic factor motivant. Noi, OMV Petrom, suntem deopotrivă încântați să participăm la acest proces de transformare și entuziaști pentru ceea ce ne rezervă viitorul.