01
NOV
2021

Sectorul turistic se redresează cu ajutorul standardelor

Posted By :
Comments : Off

Autor: Andreea Tărpescu, redactor ASRO.

În ultimele decenii, turismul a devenit unul dintre cele mai dinamice sectoare, înregistrând cea mai rapidă creștere economică din lume. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că acesta a fost puternic afectat de măsurile luate pentru limitarea transmiterii virusului SARSCoV- 2, pierderile atingând 1,2 trilioane de dolari numai în anul 20201. Cu toate provocările pe care le-a întâmpinat în ultima perioadă, turismul are totuși un potențial imens de a se relansa și a se dezvolta într-un mod sustenabil.

Datorită faptului că la nivel european, el reprezintă 10% din produsul intern brut2, statele membre UE au decis să integreze industria turismului și a serviciilor aferente în planurile viitoare de dezvoltare la nivel național și regional – pentru a pregăti această industrie și a o ajuta să facă față crizelor din viitor. Totodată, acestea au hotărât să dezvolte politici care să sprijine IMM-urile implicate în sectorul turistic, dar și planuri de acțiuni și practici sustenabile care să permită călătorii și servicii turistice sigure, sustenabile, accesibile tuturor, responsabile și, nu în ultimul rând, inteligente.

În stabilirea unora dintre aceste practici a fost și continuă să fie implicată și întreaga comunitatea europeană de standardizare. Armonizarea măsurilor în regiuni și țări distincte contribuie la diminuarea diferențelor, în cazul de față a diferențelor dintre practicile și regulile aplicate sectorului turistic. Astfel, în statele membre UE au fost publicate recent două noi standarde (preluate de la nivel internațional) care vin în sprijinul sectorului turistic și care fac referire la cerințele și îndrumările de reducere a răspândirii COVID-19 în industria turismului: CWA 5643-1 și CWA 5643-2.

O inițiativă importantă la nivel european ce vizează redresarea sectorului turistic vine și din partea Organismului Național de Standardizare din Spania – UNE. În anul 2020, a elaborat într-un timp extrem de scurt o serie de specificații tehnice (UNE 0066) care prevede diferite măsuri ce pot fi aplicate pentru reducerea răspândirii infectării cu noul coronavirus. Seria este compusă din 21 de părți acoperind mai multe aspecte ale sectorului turistic, precum: libera concurență și siguranța firmelor, produselor, serviciilor și proceselor, protecția persoanelor, apărarea drepturilor consumatorilor, protecția mediului înconjurător, integrarea persoanelor cu nevoi speciale, promovarea responsabilității sociale și îmbunătățirea controlului riscului. Standardele acestei serii au putut fi adoptate, în funcție de necesități, și de organismele naționale de standardizare membre CEN și CENELEC, dar și de alte organisme de standardizare de la nivel internațional.

Alte standarde elaborate recent cu același scop, însă la nivel internațional, includ:

O serie întreagă de standarde ajută organizațiile să-și îmbunătățească serviciile turistice pe care le furnizează. Existența unui limbaj comun este esențială.
  • accesul tuturor la servicii turistice de calitate, facilitat de standardul ISO 21902:2020;
  • oferirea de către furnizorii de servicii hoteliere a unor servicii sigure și de calitate, prin aplicarea ISO 22483:2020;
  • practici internaționale cu privire la managementul sănătății și siguranței angajaților, dar și al părților interesate în timpul pandemiei de COVID-19 pe care le reunește specificația ISO/PAS 45005.

Acestea, alături de alte standarde elaborate de-a lungul timpului pentru sectorul turistic și subsectoarele acestuia, contribuie la relansarea sa (există, de asemenea, și standarde pentru turismul de aventură, scufundări, ghizi de turism sau pentru sistemul de management al sustenabilității pentru unitățile de cazare). În plus, deoarece s-a observat că pandemia a schimbat preferințele turiștilor – acum își doresc să fie mai aproape de natură, au o mai mare grijă de amprenta ecologică – aplicarea standardelor ajută, nu doar la redresarea și îmbunătățire calității serviciilor oferite de sectorul turistic, ci și la transformarea sa, făcându-l mai sustenabil.


1 Potrivit unui studiu al Organizației Mondiale a Turismului Tourism and COVID-19 – Unprecedented economic impacts https://www.unwto.org/tourism-and-covid-19-unprecedented-economic-impacts.
2 Conform unui articol publicat în portalul Parlamentul European din 19.03.2021 Eurodeputații doresc un turism post-Covid ai sigur și mai durabil https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/society/20210311STO99736/eurodeputatii-doresc-un-turism-post-covid-mai-sigur-si-mai-sustenabil.

Revista Standardizarea, ed. nr. 7-8/2021.