20
MAY
2021

Interviu – Mihnea-Marian Pîrvu, Technical Support Manager Rockwool

Posted By :
Comments : Off

Produsele Rockwool România contribuie la tranziția României către o economie circulară

Mihnea-Marian Pîrvu, Technical Support Manager, Rockwool

ROCKWOOL România face parte din Grupul ROCKWOOL, liderul mondial în producerea de vată minerală bazaltică.

Gama de produse a Rockwool este foarte largă și acoperă diferite segmente din sectorul construcțiilor: izolații generale pentru clădiri – pereți de compartimentare, izolarea mansardelor, izolarea planșeelor; fațade ventilate și tencuite – fațade ventilate, fațade din casete metalice, acoperișuri terasă – izolarea acoperișurilor terasă; izolații tehnice – izolații pentru echipamente tehnice, conducte, coșuri de fum etc.

Interviu acordat Revistei Standardizarea de către dl Mihnea-Marian Pîrvu, Technical Support Manager, Rockwool

Revista Standardizarea: Scopul principal al grupului Rockwool este creșterea impactului asupra oamenilor și a societății, într-un mod pozitiv, susținând economia circulară și minimizând efectele asupra mediului. Oferiți-ne mai multe detalii despre produsele grupului care au în compoziția lor deșeuri reciclate.

Marian Pîrvu: ROCKWOOL reciclează masiv pentru producerea vatei sale bazaltice.

În primul rând, reciclăm acele puține dintre propriile plăci de vată care au mici defecte din producţie, întrucât le oferim clienţilor noştri doar calitatea cea mai bună.

În al doilea rând, folosim şi alte materiale, produse secundare, precum zgura. Aceasta este un material solid provenit din topirea minereurilor metalice sau din rafinarea anumitor metale sau aliaje și este compusă în principal din oxizi neferoși (SiO2, CaO, MgO, MnO, Al2O3). Zgura nu este clasificată ca fiind periculoasă pentru sănătate în conformitate cu Directiva 67/548/CEE privind substanțele periculoase europene și a Regulamentului CLP 1272/2008/CE.

Cum contribuie Rockwool la tranziția către o economie circulară în România?

Modelul de afaceri al Grupului ROCKWOOL include deja filosofia economiei circulare. Noi reciclăm materialele reziduale, reciclăm deșeurile proprii în circuite închise și proiectăm produse pentru o viață îndelungată și o reciclare infinită. Per total, aproximativ o treime din materiile noastre prime sunt deșeuri reciclate provenite din fabricarea metalelor, de la centralele electrice și din tratarea apelor reziduale.

Un alt aspect esențial al economiei circulare este „designul pentru dezasamblare”. Pentru ca produsele să fie reciclate, acestea trebuie să poată fi dezasamblate ușor în diverse părți componente. Folosirea de materiale de construcție modulare și ușor de dezasamblat permite și reutilizarea lor atunci când se fac modificări în spații, decât să fie aruncate.

Vata minerală bazaltica este utilizată în elemente de construcție care își mențin performanțele pe durată lungă de viață și care sunt ușor de dezasamblat, reutilizat și reciclat. Calitățile sale fac din produsele ROCKWOOL un ingredient indispensabil, pe măsură ce ne îndreptăm spre o economie mai sustenabilă, circulară.

Vata minerală bazaltică are un rol important în îmbunătățirea rezistenței la foc a clădirilor. Cum sprijină standardele dezvoltarea acestui produs?

Standardizarea are un rol central în buna funcţionare a pieţei interne împreună cu principiul recunoaşterii reciproce. Anumite standarde europene armonizate contribuie la asigurarea liberei circulaţii a mărfurilor în cadrul pieţei interne şi permit consolidarea nivelului de competitivitate al întreprinderilor în cadrul Uniunii Europene (UE). Acestea contribuie, de asemenea, la protejarea sănătăţii şi securităţii consumatorilor europeni, precum şi a mediului.

Seria de standarde SR EN 13501 – Clasificare la foc a produselor şi elementelor de construcție specifică procedura pentru clasificarea produselor şi elementelor pentru construcţii folosind rezultate de la încercările de rezistenţă la foc în domeniul direct de aplicare a metodei de încercare relevante. Certificarea produselor ROCKWOOL conform acestui standard și obținerea Euroclasei A1 (incombustibil) pentru întreaga gamă de produse este dovada certă că promisiunea noastră „În ROCKWOOL Group, ne angajăm să îmbunătățim viețile tuturor celor care experimentează soluțiile noastre” va fi respectată.

De asemenea, din punctul nostru de vedere, standardizarea ajută nu numai la dezvoltarea produselor privind caracteristicile lor funcționale, ci și orientează piața către produse certificate, care conferă un grad ridicat de încredere prin utilizarea metodelor de încercare standardizate.

Rockwool România este membru în cadrul comitetelor tehnice ASRO/CT 113, Materiale pentru acoperișuri, izolații termice, fonice și pentru hidroizolații, ASRO/CT 217 privind securitatea la incendiu și ASRO/CT 281 care privește performanța termică a clădirilor și elementelor de clădire. Ce beneficii vă aduce implicarea în standardizare?

Considerăm că participarea la lucrările acestor comitete tehnice este un lucru pozitiv și foarte important pentru noi. Ne ajută să fim la curent cu standardele noi, ceea ce ne permite să deschidem un tronson nou de piaţă, promovând o recunoaştere naţională.

Mai mult, faptul că ne putem exprima opinia și contribui la elaborarea de standarde europene sau internaţionale ce vor fi adoptate ca standarde române este esențial pentru o companie importantă, așa cum este și dialogul permanent cu specialiștii din domeniu interesaţi în elaborarea de standarde şi care vor pune în aplicare aceste standarde.

Revista Standardizarea, ed. nr. 1-2/2021.