25
JUN
2021

Interviu – Constantin Nistor, Chief Commercial Officer Prysmian România

Posted By :
Comments : Off

Prysmian Group România
UN LIDER PE PIAȚA CABLURILOR DE ENERGIE
ȘI TELECOMUNCAȚII

Cu sediul la Slatina, Prysmian Group România este unul dintre cei mai importanți producători de cabluri din țară. Cu o capacitate mare de producție și investiții continue în dezvoltarea și îmbunătățirea produselor, Prysmian România oferă clienților domestici și comunităților din lumea întreagă soluții pentru cabluri de ultimă generație, fiind totodată lider de piață și pilot de „inovare” în toate activitățile majore pentru cablurile de energie și telecomunicații.

Interviu acordat Revistei Standardizarea de către dl Constantin Nistor, Chief Commercial Officer Prysmian Group.

Revista Standardizarea: Prysmian Group este lider mondial în sectorul sistemelor de cablu pentru energie și telecomunicații, producând o gamă largă de produse, servicii și tehnologii inovatoare pentru piața de cabluri. Spuneți-ne mai multe despre calitatea acestora și despre cele mai recente progrese tehnologice înregistrate.

Constantin Nistor: Într-adevăr, Prysmian Group e un lider absolut, cel mai mare producător de cabluri din lume, cu statistici impresionante ca prezență globală pe fiecare continent cu 106 fabrici în 50 de țări, 29.000 de oameni implicați în acest proiect, 1,7 milioane de tone de produse fabricate în fiecare an.

Existența într-un mediu multinațional implică și aplicarea pentru certificarea produselor, atât cele simple pentru piața generală, cât și cele complexe pentru sistemele de transport a energiei, cum ar fi cablurile HV sau industriile Petrol și Gaze, Minieră etc.

Prysmian Group este un model de respectare a standardelor internaționale, produsele sunt certificate, iar siguranța este dată de accentul pus pe controlul calității.

Referitor la progresele tehnologice, Prysmian Group are un buget impresionant pentru Cercetare și Dezvoltare, având 25 de centre de acest gen în toată lumea, cu aplicații diverse: Sisteme de transport HV, Cabluri de FO.

Grupul nostru e lider absolut pentru furnizarea de soluții complexe pentru transportul submarin al energiei atât de necesar în condițiile dezvoltării economice actuale. În acest sens, avem un portofoliu de 3 vase specializate în aceste proiecte, ultimul – Leonardo da Vinci – o capodopera a tehnicii – a fost construit chiar în șantierele de la Tulcea.

Cablurile realizate în Prysmian România (fabrica din Slatina) sunt folosite în întreaga lume, pe uscat, în aer sau în echipamentele subacvatice. Care este rolul standardelor în realizarea acestor produse?

În România suntem prezenți cu două fabrici – pentru cabluri de Energie, și respectiv Telecomunicații. Fabrica de cabluri cu fibre optice e cea mai mare a grupului, și una dintre cele mai mari din lume. Localizarea în România, la Slatina reflectă încrederea grupului în cultura industrială a muncitorilor și echipei manageriale.

Vorbind de divizia de cabluri de Energie, suntem parteneri pentru toate Utilitățile de distribuție din Europa de Est, având contracte constante în Polonia, Austria, Slovenia, Croația, Serbia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Moldova și, bineînțeles, în România.

În ultimul timp am furnizat produse pentru sistemele de distribuție din Suedia, Finlanda, Norvegia, Germania – țări cu un sistem ridicat de cerințe tehnice și certificări.

Pentru fiecare dintre țările respective, și uneori pentru fiecare dintre Companiile de Distribuție, produsele, dar și sistemul de producție trec printr-un sistem de certificare.

Cu mândrie putem spune că în România suntem numărul unu la certificări, neexistând o altă fabrică care să aplice standarde pentru atât de multe sisteme, referindu-ne la piața de cabluri. Fie că e vorba de certificarea sistemului de producție și control a calității sau certificări de produse, putem spune că acest lucru nu este complicat pentru noi: echipele de AQ și Quality au o experiență vastă în acest domeniu.

În ultimul timp observăm riscul pe care îl reprezintă cablurile în sistemele de distribuție a energiei în clădiri. În acest sens, oferim o deosebită importanță regulilor CPR, produsele de la Slatina sunt certificate pentru sistemele de comportament al cablului la foc, în instituții reputabile din Europa.

Din punctul nostru de vedere, standardele sunt importante, procesul de certificare, dar mai ales cel de respectare a prevederilor standardului, reflectate în caracteristicile produselor. Orice produs care are parametri sub standard, reprezintă un risc în sistemul electric, putând provoca întreruperi de furnizare a energiei (cu costuri pentru companiile de distribuție) sau pot provoca incendii pentru cablurile folosite în clădiri.

Cumpărând un produs Prysmian, aveți siguranță în exploatare, și garanția că acest produs e certificat și realizat 100% conform indicațiilor din standard. Spre exemplu, uneori un preț mic pentru un cablu care trebuie să respecte un sistem CPR precum B2, e atractiv, dar noi știind ce materiale ar trebui folosite pentru a trece testul prevăzut de standard știm că acest lucru este imposibil, mai ales pentru o firmă care nu are nici măcar un departament de R&D.

În acest sens există un risc al utilizării acestor produse și, cum incendiile în zonele unde cablurile sunt solicitate au crescut în ultimul timp, ar trebui ca autoritățile să-și îndrepte atenția către verificarea calității produselor folosite – prin sondaj, și verificarea companiilor care certifică aceste produse, mai ales pe plan intern.

Care sunt principalele inițiative ale Prysmian Group de sustenabilitate, având în vedere că acesta s-a angajat să sprijine obiectivele Agendei 2030?

Fiind o companie cotată la bursă, suntem urmăriți și certificați de companii reputabile pentru indexul de sustenabilitate. În acest fel, aceste principii nu sunt numai o declarație pentru noi, dar sunt și puse în practică, urmărite, certificate.

Fiind o companie multinațională, activăm într-un mediu multicultural. Multiculturalismul este un avantaj pentru noi, din care extragem cele mai bune idei și principii, moduri de lucru. Avem programe de promovare a egalității între sexe, vârstă, de promovare a femeilor în poziții de conducere.

Referitor la grija pentru mediu, putem spune că fabrica din Slatina a optat pentru achiziționarea 100% a energiei regenerabile.

Totodată împreună cu partenerii noștri, spre exemplu ENEL, avem produse certificate pentru amprenta de carbon. Într-adevăr, în urmă cu câțiva ani am certificat sistemul nostru de producție pentru amprenta de carbon. Putem urmări amprenta de carbon a fiecărui gram de materie primă care intră în componența cablului, avem trasabilitatea fiecărui metru de cablu pentru unitatea de materie prima care intră în componență.

Astfel, putem urmări îmbunătățirile pe care le facem amprentei de carbon pentru fiecare acțiune pe care o luăm în acest sens.

Încheiem cu o referire la cultura Grupului nostru, viziunea noastră este: Energy and information help communities develop. That’s why it’s so important that they’re always available, and that they’re supplied: Effectively. Efficiently. Sustainably.

Revista Standardizarea, ed. nr. 1-2/2021.