27
APR
2021

Abordarea aspectelor legate de reutilizarea DEEE

Posted By :
Comments : Off

Revista Standardizarea, ed. nr. 01-02/2021

Autor: Andreea Tărpescu, redactor ASRO

Înlocuirea modelului actual de producție și consum cu unul sustenabil devine o mișcare internațională. Cunoscut ca „economie circulară” și căpătând vizibilitatea în ultimul deceniu, acesta face referire la modul în care sunt proiectate, utilizate, reciclate, dezasamblate și reutilizate componentele din produse precum mașinile de spălat haine, laptopurile, telefoanele, televizoarele etc. Scopul – crearea unei economii care produce zero deșeuri, în care produsele să conțină componente biodegradabile sau cu 100% potențial reciclabil.

Încă din anul 2013, Comisia Europeană a solicitat organizațiilor europene de standardizare să elaboreze standarde care să abordeze deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE). Astfel, experții europeni din standardizare, alături de toate părțile interesate din UE, au colaborat intens timp de șapte ani pentru a elabora standarde care să abordeze aspecte legate de utilizarea și conservarea materialelor, sustenabilitate și reciclare.

Inițial, a apărut seria SR EN 50625 privind cerințele pentru colectarea, logistica și tratamentul DEEE și standardul SR CLC/TS 50574-2:2019 care face referire la colectarea, logistica și tratamentul aparatelor de uz casnic aflate la sfârșitul duratei de viață și care conțin fluorocarburi și hidrocarburi volatile. Aceste standarde pentru colectarea, transportul și tratarea DEEE sunt completate în anul 2020 de SR EN 50614:2020 – Cerințe privind pregătirea pentru reutilizare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice care definește măsurile ce trebuie luate de către producătorii și importatorii de DEEE pentru realizarea unor echipamente electrice și electronice adecvate pentru vânzare și reutilizate.

Acesta sprijină tranziția către o economie circulară deoarece integrarea mai multor activități de reparare și reutilizare previne generarea de deșeuri și deci, susține un viitor eficient din punctul de vedere al utilizării resurselor. Standardul are ca obiective creșterea reutilizării componentelor și materialelor din produsele electrice și electronice în întreaga Europă, crearea unor locuri de muncă sustenabile, îmbunătățirea protecției mediului și stoparea transporturilor ilegale de deșeuri de produse electrice și electronice în Europa.

În plus, deja sunt disponibile și standarde pentru proiectarea ecologică, care privesc aspectele legate de eficiența materialelor pentru produsele cu impact energetic. Recent, au fost elaborate standardele SR EN 45555:2020 și SR EN 45556:2020 care fac referire la metodele generale de evaluare a reciclabilității și recuperabilității produselor cu impact energetic, respectiv de evaluare a proporției componentelor reutilizate în același tip de produse. În plus, există la nivel european și alte standarde elaborate care caracterizează plasticul pentru a permite reintrarea acestui material într-un ciclu de producție sustenabil și se află în curs de elaborare și alte standarde care privesc utilizarea sustenabilă a resurselor în cadrul ciclurilor de viață ale produselor.

Pentru viitor, în Europa există deja stabilite planuri și strategii menite să facă din produsele sustenabile „o normă”. Spre exemplu, noua inițiativă a Comisiei Europene, Sustainable Products Initiative1, va aborda începând cu acest an, printre altele, extinderea duratei de viață a bunurilor materiale și crearea unor produse electrice și electronice circulare pentru tranziția ecologică și digitală, amintind faptul că este alarmant faptul că DEEE au devenit cele mai mari producătoare de deșeuri în Europa.

Așadar, eliminarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice și crearea unui sistem de circuit închis pentru utilizarea continuă a resurselor se află pe agenda statelor UE, iar standardele sunt esențiale pentru îndeplinirea acestor obiective și crearea unei Europe mai verzi, unde prelungirea duratei de viață a produselor este facilitată.


1 Circular Economy – Six policy trends to watch in 2021, ECOS, Ianuarie 2021, link: https://ecostandard.org/news_events/circular-economy-six-policy-trends-to-watch-in-2021/.